luni, 14 februarie 2011

Of,greu de tot cu dragostea asta.. nu e de glumit. ;))




Lumea occidentala, si nu numai, sarbatoreste, pe 14 februarie, Ziua Sfantului Valentin sau Ziua indragostitilor. Bucurandu-se de cea mai mare audienta in Statele Unite ale Americii si adoptata mai tarziu de europeni, Ziua indragostitilor este celebrata in epoca moderna sub denumirea de Ziua Sfantului Valentin.
La baza acestei sarbatori stau multe legende. intr-una dintre ele, Valentin ar fi fost un martir roman, care in timpul imparatului Claudiu al II-lea ar fi ajutat crestinii si tinerii care doreau sa se casatoreasca in ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte si spanzurat la 14 februarie 270.
Se spune ca imparatul Claudiu era convins ca barbatii nu vor sa se inroleze in armata din cauza logodnicelor si sotiilor, de aceea a interzis casatoriile. Potrivit unei alte legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare ‘valentine’. in timp ce se afla la inchisoare, s-a indragostit de fiica paznicului inchisorii care obisnuia sa-l viziteze in timpul detentiei. inainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o ‘De la al tau Valentin’, expresie care se foloseste si astazi.
O alta varianta a aceleiasi povestiri sustine ca Valentin a fost decapitat in mod public pentru ca a refuzat sa se lepede de numele lui Iisus. Ulterior Biserica Catolica a stabilit ziua de 14 februarie drept ziua in care este sarbatorit Sfantul Valentin.
Sarbatoarea Sfantului Valentin a fost stabilita pentru prima data in 496 de catre Papa Gelasius I, pentru data de 14 februarie, iar prima reprezentare a Sfantului Valentin a aparut in Cronica Nuremberg, (1493), in aceasta afirmandu-se ca el a fost un preot roman martirizat in timpul domniei lui Claudius al II-lea.
Numele Sfantului Valentin nu a fost asociat cu iubirea romantica pana in secolul XIV, cand poetul Geoffrey Chaucer face prima referire la Ziua Sfantului Valentin in poemul sau de dragoste “The Parliament of Fowls”, conform lui Philip Florio, profesor la Universitatea Saint Joseph din Philadelphia.
De atunci, Ziua Sfantului Valentin a fost asociata cu dragostea romantica, iar indragostitii fac schimb de flori, dulciuri si mesaje de dragoste pentru a-si arata iubirea unul fata de celalalt.
Istoricii afirma ca Festivalul indragostitilor in sens laic, oficiat la 14 februarie, dateaza din secolul al XIV-lea. in secolul al XVI-lea au aparut primele insemne ale sarbatoririi imprimate pe hartie si, tot la sfarsitul aceluiasi secol, Shakespeare aduce numele de Valentin in actualitatea timpului, numind astfel personajul sau din ‘Doi tineri din Verona’ care simboliza fidelitatea, buna credinta si dragostea, neintinate nici de raul din jur, nici de situatii potrivnice.
Primele manifestari consumiste ale evenimentului dateaza din deceniul 4 al secolului XIX, cand Esther A. Howland a creat primele felicitari cu mesaje de dragoste pentru a fi schimbate intre indragostiti cu ocazia Zilei Sfantului Valentin. Apoi, in 1868, Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul ciocolatier care a pus bazele companiei Cadbury’s, a lansat prima sa cutie de bomboane de ciocolata dedicata Zilei Sfantului Valentin.
Nu se cunoaste cum a evoluat obiceiul intre timp, dar traditia moderna a aparut in special in Statele Unite si s-a raspandit odata cu obiceiul de a trimite felicitari de 14 februarie celor pe care ii iubim. Dupa razboi, sub influenta modului de viata american, obiceiul a fost treptat adoptat de europeni, mai intai in tarile vestice si, dupa 1990, si in Romania.
                                                                                                            Sursa: agerpres

Poza by Roxu. :)

Un comentariu: